Des del passat 22 de febrer i fins el 2 d’abril -període de Quaresma- grups fonamentalistes han tornat a impulsar la campanya “40 días por la vida”. Aquests grups organitzats s’han anat reunint diàriament durant 40 dies davant 3 clíniques de Barcelona per coaccionar a les dones que volien avortar i als seus equips de professionals.
La campanya es duu a terme simultàniament a diverses ciutats de tot el món amb l’objectiu de lluitar contra el dret a l'avortament i està promoguda per grups antigènere, ultrareligiosos i d'extrema dreta.
Ara ja fa un any que va entrar en vigor a l’Estat espanyol una reforma del codi penal que pretenia evitar aquest assetjament a l’entrada de les clíniques afegint un nou article al Codi Penal, el "172 quater", que estableix que "aquell que obstaculitzi l'exercici del dret a la interrupció voluntària de l'embaràs, assetgi una dona mitjançant actes molestos, ofensius, intimidatoris o coactius que menyscabin la seva llibertat serà castigat amb pena de presó de tres mesos a un any o de treballs en benefici de la comunitat de 31 a 80 dies".
Però malgrat això els grups han seguit assetjant a les dones burlant la llei. El Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya va presentar l'octubre passat una querella contra el grup antiavortament que promou aquestes concentracions al qual acusava d'assetjament i intimidació. L'Administració catalana va denunciar la vulneració d’un dret fonamental com és el de la interrupció voluntària de l'embaràs i que els fets podien ser constitutius de delictes de coaccions i assetjament d'acord amb el recentment aprovat article 172 del Codi Penal.
A més, el Departament ha constatat que aquesta presència no es pot obviar quan es vol entrar a les clíniques, i resulta impossible no escoltar les persones concentrades o mirar les seves pancartes. Aquestes conductes, afegeix la denúncia, també incomoden les persones treballadores i professionals de les clíniques, "qüestionant i jutjant la seva activitat de forma negativa amb paràmetres morals", segons puntualitza l'escrit presentat a la Fiscalia.
A Euskadi s’ha anat més lluny i el debat legal està molt viu. D’una banda la directora de l’Ertzainza va resoldre allunyar grups fonamentalistes a més de 80 metres d’una clínica de Vitoria. A partir d’un recurs del grup “40 días por la vida” La sala contencios administratiu del Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV) ha desautoritzat la directora de l'Ertzainza i, per tant, ha permès de nou la concentració davant les clíniques. Dos jutjats de Donostia han adoptat mesures cautelars dictant ordres d'allunyament i un tercer de Vitòria té pendent pronunciar-se també sobre aquest mateix cas.
Fonts: Pròpia, EFE, La Vanguardia, el diario.es Euskadi
Però la realitat és que, tot i aquesta nova legislació al codi penal i els esforços judicials d’algunes institucions, les accions continuen i, això, ens planteja un dubte de forma contundent: què més cal fer davant d’aquesta impunitat?