Com avortar
i on fer-ho
T’expliquem pas a pas com pots avortar a Catalunya. Tingues present que la llei és per tot l’estat espanyol, però el circuit canvia a cada comunitat autònoma. Si en el procés sobre com avortar trobes alguna dificultat, posa’t en contacte amb nosaltres.
Continguts
Què has de saber sobre com i on avortar
Com avortar si estic de menys de 14 setmanes
Si el teu embaràs és de menys de 14 setmanes de gestació (a calcular des de l’última regla) pots interrompre’l per la teva lliure decisió sense haver de justificar els motius.
Com avortar si estic de més de 14 setmanes
Si el teu embaràs és de més de 14 setmanes de gestació, pots manifestar el teu desig d’interrompre’l per raons de salut i la teva petició serà valorada per un/a professional.
Com avortar si estic de més de 22 setmanes
Si el teu embaràs és de més de 22 setmanes de gestació i el fetus te una anomalia incompatible amb la vida et caldrà un dictamen mèdic. Però si no és així pots manifestar el teu desig d’interrompre’l i un comitè clínic dictaminarà en relació amb l’estat de salut del fetus. Aquestes opcions en funció de les setmanes de gestació són les que es recullen a la llei actual.
Com es fa l’avortament a Catalunya i Espanya
A Catalunya, si estàs de menys de 9 setmanes de gestació i no hi ha cap contraindicació mèdica pots triar entre dos mètodes d’interrupció de l’embaràs, el farmacològic i el quirúrgic o instrumental. Si estàs de més de 9 setmanes, només podràs optar pel quirúrgic o instrumental. Els dos mètodes són molt segurs i és important que en coneguis les seves característiques per si et trobes en disposició de triar.
L’avortament és gratuït
L’avortament és gratuït i va a càrrec del sistema públic de salut. En l’apartat dels passos t’expliquem com accedir-hi perquè no tingui cap cost econòmic per a tu. També s’ofereix el servei de manera privada a clíniques acreditades per fer-lo. Les tarifes poden anar dels 350€ fins als 2.200€ depenent de mètode i setmanes d’embaràs.
Com avortar si tinc menys de 16 anys
Les persones de 16 i 17 anys podran avortar de manera lliure sense necessitat d’informar o demanar permís als progenitors.
Si tens menys de 16 anys també pots avortar i el procediment serà el mateix per a tu amb una única i important excepció: per accedir a l’avortament necessitaràs l’autorització expressa d’un/a tutor/a legal.
Com puc avortar si no tinc la targeta sanitària catalana
Si no tens la targeta sanitària catalana, també pots interrompre l’embaràs de manera legal i gratuïta. Tot el procediment tècnic és igual, el que trobaràs als passos sobre com avortar, però necessitaràs fer un tràmit administratiu més que les professionals valoraran segons la teva circumstància.
Modificació de la capacitat d’obrar (incapacitació legal)
Les persones majors de 16 anys que tinguin modificada la capacitat d’obrar (incapacitació legal) podrien també tenir limitada la capacitat de decidir lliurement una interrupció de l’embaràs, havent de ser autoritzada per tutors/es legals. Això dependrà del grau de modificació.
Com puc avortar: Passos per accedir a l’avortament gratuït
A continuació t’expliquem quins passos has de seguir per avortar gratuïtament a Catalunya.
1. Adreçat a un ASSIR o al CJAS
2. Consulta com avortar
A l’ASSIR s’asseguraran de l’embaràs i t’informaran de les opcions sobre com avortar. Si estàs de menys de 9 setmanes i tries el mètode farmacològic, la segona visita haurà de ser al mateix ASSIR al cap de 3 dies (menys d’una setmana respecte de la primera cita). Si tries el mètode quirúrgic o instrumental la segona visita serà a una clínica acreditada de la teva elecció. En sortir de l’ASSIR o del CJAS hauràs de contactar amb la clínica i reservar un dia i una hora que et vagi bé.
3. Tria el mètode per avortar
Si tries el mètode farmacològic hauràs de tornar a anar a l'ASSIR per buscar els fàrmacs el dia que t’hagin indicat. Allà mateix t’hauràs de prendre el primer (mifepristona) i la resta al teu domicili. Si tries el mètode quirúrgic o instrumental hauràs d’anar a la clínica que hagis escollit i allà es farà el procediment el dia i hora que t’hagin indicat.
Què necessites?
Quan vagis a la consulta recorda portar la documentació que t’hauran entregat a la primera visita i els documents acreditatius (Targeta sanitària, DNI, NIE…). Amb la llei del 2023 ja no cal esperar dies obligatòriament per avortar, o sigui que podràs accedir a l’avortament tan bon punt ho hagis decidit i disposis de cita amb el servei on hagis acudit.
I després de l’avortament?
- Després de l’avortament (IVE) és possible que tinguis un sagnat durant 2 setmanes i, en alguns casos, que pugui durar fins la següent regla. Aquesta regla pot trigar entre 30 i 50 dies i és normal que sigui una mica més abundant i molesta que l’habitual.
- Si tens qualsevol dubte sobre el sagnat o molèsties posteriorsconsulta-ho amb una professional sanitària.
- Has de saber que de 2 a 3 setmanes posteriors a l’avortament, és possible que si fas la prova d’embaràs surti positiva. Això no vol dir que estiguis embarassada, sinó que són hormones que aniran desapareixent gradualment.
- Has de saber que hi ha risc que puguis tornar a quedar embarassa immediatament després de l’avortament, fins i tot abans que et torni a venir la regla. Per tant, si no et vols quedar embarassada de nou, utilitza mètodes anticonceptius.
- Es recomana NO introduir res a la vagina ( ni relacions sexuals amb penetració vaginal ni ús de tampons) fins 15 dies després de l’avortament i només si el sagnat s’ha aturat completament. En aquest període també es recomana l’ús de dutxa i no pas banys de cos sencer (banyera…). Aquestes mesures reduiran molt el risc d’infecció.
- La majoria de dones reprenen una vida normal després de l’avortament tant des del punt de vista físic com emocional. Però si en el teu cas sents que necessites parlar amb algú, et podran ajudar des dels ASSIR o el CJAS.
Si tens menys de 16 anys també pots accedir a l’avortament gratuïtament amb autorització de progentiros
L’avortament a Catalunya i a l’Estat Espanyol és legal. Coneixes la llei de l’avortament?