Idiomes

Traduccions de Google Translate

L’avortament si tens menys de 16 anys

Per poder avortar, la llei actual obliga a les menors de 16 anys embarassades a disposar de l’autorització expressa d’un dels tutors legals (mares, pares…). Així que la decisió d’interrompre l’embaràs serà teva, però no es podrà dur a terme sense aquesta autorització. Si tens 16 o més anys  podràs avortar de manera lliure sense necessitat d’informar o obtnenir consentiment de progenitors.

Tot el procediment per interrompre l’embaràs serà igual que es descriu en aquesta pàgina només que un dels teus tutors haurà de presentar-se físicament abans o en el moment de fer la interrupció de l’embaràs per signar l’autorització davant de la professional sanitària.

T’és possible comunicar-ho a pares/mares/tutors…?

La notícia de l’embaràs probablement generarà un impacte emocional també en els teus pares/mares/tutors… La seva reacció dependrà molt de la seva personalitat, la seva educació, les seves creences religioses, etc.

En molts casos, i més enllà de l’impacte inicial de la notícia, acostumen a donar suport però no sempre és així i ningú millor que tu per valorar la dificultat de notificar aquesta situació i obtenir l’autorització. Així podries trobar-te en alguna d’aquestes situacions:

Com comunico als meus tutors/es que vull avortar: recomanacions

  • Previ a la conversa, intenta pensar què i com vols comunicar la notícia, amb quines paraules, per on començaràs, etc.
  • Busca un moment i un espai on ho puguis explicar amb temps i tranquil·litat.
  • Si creus que ho necessites, busca algú de la teva confiança que et pugui ajudar a explicar el que et passa (germà/na, tieta, psicòloga, profe,...). Posa’t en contacte amb nosaltres si necessites que t’ajudem en aquesta comunicació amb la mare, pare i/o tutor legal.
  • Comunica que estàs embarassada i vols interrompre l’embaràs. Si t’és possible parlar-ho amb ells, expressa també els teus sentiments, les teves pors i preocupacions, ja que posar en paraules com estem i com ens sentim sempre és d’ajuda per una mateixa i per les famílies i tutores.
  • Un cop hagis dit als teus tutors o tutores que estàs embarassada i vols avortar, deixa un temps perquè assimilin la informació que els has donat i puguin parlar sobre el que pensen.
  • Sentir l’opinió i els consells de les persones significatives del nostre entorn és important, però la decisió d’avortar o no ha de ser teva, sense sentir-te jutjada ni pressionada per ningú.

Sempre és complicat però penso que ho puc comunicar i que em donaran suport, com a mínim un dels dos...

Si penses que un dels dos tutors legals pot estar d’acord (pare, mare...) directament pots parlar amb ella o ell perquè et donin suport. Només cal comunicar-ho a un dels dos excepte quan estan divorciats, llavors caldrà l’autorització de cadascun/a.

En general, hi ha tutors i tutores que poden mostrar-se  enfadats o molestos al principi, però de seguida mostren el seu suport i acompanyament en la decisió que tu hagis pres.

Tot i que és impossible saber-ho amb certesa, pot ajudar-te el fet de recordar quina ha estat la seva resposta davant altres situacions prèvies que hàgiu passat. Això també et servirà per sentir-te més segura i preparada per a la conversa.

De totes maneres, ningú millor que tu coneix els teus tutors i/o tutores i sap quina pot ser la seva reacció quan els hi diguis.

Ho he comunicat i no hi estan d’acord, o bé ja sé del cert que no hi estaran d’acord per les seves creences personals o religioses

En cas que es doni una situació de desacord amb els teus tutors i no et vulguin autoritzar per fer l’avortament, la llei dóna l’opció d’anar a judici. En aquest cas caldria presentar el teu cas a la fiscalia de menors que correspongui al teu municipi. Allà podràs exposar el teu cas i s’activarà una demanda urgent per resoldre la teva situació.

No m’és possible ni tan sols comunicar-ho per diverses raons...

  • Comunicar-ho pot generar una situació de violència a casa que em pot posar en una situació de perill cap a mi, la meva parella o altres membres de la família.
  • Visc amb familiars però que no són els meus tutors legals i no m’és possible obtenir la seva autorització (estan a l’estranger, per exemple....)
  • Visc fora del nucli familiar però no tinc un document legal que em declari “emancipada”...

Si et trobes en alguna d’aquestes situacions o qualsevol altra que t’impedeixi accedir a l’avortament, posa’t en contacte amb nosaltres i veurem com et podem acompanyar. No estàs sola!

T’expliquem pas a pas com pots avortar a Catalunya: què has de saber sobre com i on.

Hi ha dues tècniques per interrompre l’embaràs entre les quals pots triar.

Què diu la llei de l’avortament espanyola del 2020 i quins són els meus drets?

La Línia de l'avortament

Si has tingut un avortament, o estàs pensant en avortar, aquesta línia és per a tu.

Centro
Casanovas

C/Calabria, 79  Barcelona
934 269 734
recepcio@clinicacasanovas.cat

Agrupació
Tutor Mèdica

C/Berguedà, 19 Barcelona
934 192 626
dpttrabajosocial@yahoo.es

Clínica
Emece

C/ Anglí, 39 bis Barcelona
932 033 038
emece@emece.es

Clínica
Dalmases

C/Dalmases, 34  Barcelona
934 170 952
clinicadalmases@gmail.com

Clinica
Ginecologica Sants

C/Roger, 23 baixos Barcelona
933 390 136
info@cgsants.es

Centro
Médico Aragón

C/Viladomat, 158  Barcelona
934 529 930
citas@centromedicoaragon.com

Instituto
Ginetec

C/Espronceda, 346, baixos Barcelona
933 493 838
institutoginetecbarcelona @gmail.com

Clínica Gine-Gir Centro
Médico Aragón

C/Impressors Oliva, 1  Girona
972 413 260
citas@centromedicoaragon.com

Centre
Mèdic Adàlia

Carrer de la Creu, 8 Girona
972 411 641
adaliacentremedic@hotmail.es

Centre
Mèdic Eira

C/Frederic Mompou, 5  Tarragona
977 241 621 i/o 657801003
info@centromedicoeira.es

Skip to content