Preguntes freqüents
Hem recollit les preguntes més freqüents sobre l’avortament que ens arriben:
faqs
Aspectes legals
Malauradament existeix l’avortament il·legal perquè hi ha persones (principalment noies menors d’edat) a qui la llei no permet interrompre l’embaràs legalment i han hagut de buscar opcions d’avortament fora dels marcs legals, com prenent medicació sense seguir els procediments que marca la llei. Un avortament il·legal sempre és més arriscat perquè segurament no es donaran totes les mesures de seguretat.
En el codi penal (Títol 2. Article 144 punt 2) s’especifica que la dona que produeixi el seu avortament o consenteixi que una altra persona li causi, fora dels casos permesos per llei, serà castigada amb pena de multa de 6 a 24 mesos. En cap cas la dona aniria a presó. Les conseqüències penals pels professionals que la practiquin fora del que regula la llei sí que poden arribar a penes de presó i inhabilitació.
No. Segons el marc actual un/a professional està obligat/da a oferir informació de l’avortament. L’objecció de consciència ampara al/la professional que es negui a practicar un avortament (tot i que el servei mèdic on estigui l’ha de poder garantir)
Dependrà de les setmanes de gestació que estiguis. Fins la setmana 22 podràs avortar si ho sol·licites. A partir de la setmana 22 ja li correspondrà a un comitè clínic hospitalari determinar si les anomalies fetals son greus i incurables, tal com estableix la llei.
La llei actual no es regeix per les causes de l’avortament, com deia la legislació anterior. L’estat espanyol te una llei de terminis i per tant es pot avortar per lliure decisió de la dona, el que canvien són les condicions en les que es pot fer en funció de les setmanes.
És legal en totes les setmanes de gestació però estarà sempre condicionat als requisits que estableix la llei.
Sí. És legal avortar però cal considerar les diferents condicions en funció de les setmanes de gestació.
La nostra legislació contempla la interrupció de l’embaràs:
- Per decisió lliure de la dona fins a la setmana 14.
- Per patologia fetal i per salut de la dona (física i psíquica) fins a la setmana 22.
A més, la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i Interrupció Voluntària de l’embaràs permet plantejar la possibilitat d’interrompre la gestació més allà de la setmana 22 (sense límit) quan existeixi una patologia fetal incompatible amb la vida, o quan es detecti que el fetus pateix una malaltia extremadament greu i incurable en el moment del diagnòstic i així es confirma un comitè clínic. Per més informació, consulta la pàgina sobre la normativa vigent.
Sóc menor d'edat
Si tens més de 16 anys no tens l'obligació de compartir-ho o explicar-ho si no desitges, ja que pots avortar lliurement com qualsevol persona major d'edat. Només en el cas que tinguis menys de 16 anys necessitaràs obtenir autorització de progenitors.
Primer de tot hauràs de decidir si comuniques a un o als 2 pares que estàs embarassada i vols fer un avortament..
En un primer moment és probable que els generi un impacte emocional també a ells. La seva reacció dependrà molt de la seva personalitat, la seva educació, les seves creences religioses, etc. Però en general, passat l’impacte inicial, els pares mostren el seu recolzament i ajuda en la decisió que tu hagis pres. En aquesta pàgina trobaràs algunes idees per afrontar aquesta situació.
Si penses que els teus pares poden perdre el control i reaccionar amb violència quan els comuniquis que estàs embarassada i vols fer un avortament (per exemple: si has patit violència física en el passat), creus que no et recolzaran en la decisió de fer l’avortament, etc. posa’t en contacte amb nosaltres.
Les persones de més de 16 anys podran avortar lliurement sense necessitat d'informar o obtenir autorització de progenitors. En el cas de menors de 16 anys caldrà obtenir aquest consentiment que només poden donar les persones reconegudes legalment com a tutores legals. Al CJAS et podem orientar i acompanyar si no saps com dir-ho a casa, si creus que no ho pots fer i/o si hi ha desacord amb els pares sobre la decisió.
Si tens 16 i 17 anys pots avortar lliurement sense necessitat d'informar o obtenir autorització de progenitors.
Les persones de fins a 15 anys sí que necessiten l'autorització d'un dels progenitors. Si no és possible l’única opció disponible és fer arribar el teu cas a la Fiscalia del menor i el fiscal presentarà una demanda urgent per resoldre la teva situació. Després serà un jutge/ssa qui decidirà sobre el cas.
Per fer arribar el cas a Fiscalia pots fer-ho a través de serveis socials, Síndic de Greuges o bé a través nostre.
Si necessites informació, suport i/o assessorament en aquesta situació pots posar-te en contacte amb nosaltres.
Si tens 16 i 17 anys pots avortar lliurement sense necessitat d'informar o obtenir autorització de progenitors.
Les persones de fins a 15 anys sí que necessitaràs el consentiment per escrit de almenys un dels teus progenitors, tutors o representants legals. En cas que no estiguin d’acord amb la teva decisió, hauria de resoldre’s a nivell judicial.
Accessibilitat
A Catalunya i a conseqüència de la pandèmia de COVID-19, s’ha autoritzat a que la primera visita al ASSIR o CJAS sigui telemàtica, és a dir no cal desplaçar-s'hi físicament. Si tens dificultats de mobilitat per les raons que siguin, sol·licita aquesta opció quan t’hi posis en contacte telefònicament. Sí que caldrà que et desplacis bé per accedir al fàrmac o bé per anar a la clínica. L’estat espanyol no està autoritzat l’enviament de fàrmacs avortius a domicili.
Sí, però cada país te les seves normatives. N’hi ha amb una llei més flexible i d’altres més restrictives. Si per les raons que sigui vols avortar a l’estranger et pots posar en contacte amb nosaltres i t’assessorarem.
La nostra entitat disposa de professionals que et poden orientar a nivell públic i legal per accedir a l’avortament. Pots posar-te en contacte amb nosaltres per demanar informació i assessorament. A més, si creus que els teus drets han estat vulnerats pots presentar una denúncia al teu centre o a través d'aquesta pàgina web.
La nostra entitat disposa de professionals que et poden orientar a nivell públic i legal per accedir a l’avortament. Pots posar-te en contacte amb nosaltres per donar-te informació i assessorament.
Amb el visat d’estudiant disposes d’una assegurança mèdica. Posa’t en contacte amb un/a ginecòleg/a d’aquesta entitat asseguradora i ell/a et donarà tota la informació i assessorament que necessitis.
En cas de tenir dificultats per accedir a l’avortament a través de la teva assegurança mèdica per estudiants, posa’t en contacte amb nosaltres.
Si vols accedir per la via pública i gratuïta i no tens targeta sanitària, pots demanar al/la professional de l’ASSIR que faci el tràmit segons estableix la llei. És el teu dret accedir-hi. En cas de tenir dificultats per accedir a l’avortament per aquesta via, posa’t en contacte amb nosaltres.
Has de posar-te en contacte amb el/la teu/va ginecòleg/a, i ell/a et donarà tota la informació i assessorament necessari per accedir a l’avortament de manera gratuïta des de MUFACE.
Necessites: DNI, passaport o NIE, o document identificatiu teu i de la mare, o el pare o tutor legal, targeta sanitària o nº afiliació a la seguretat social, llibre de família o partida de naixement
Necessites: DNI, passaport o NIE o document identificatiu, targeta sanitària o nº afiliació a la seguretat social i sobre informatiu (si estàs de menys de 14 setmanes d’embaràs), tal com recull la llei. Aquest sobre te’l donaran al CJAS o l’ASSIR.
A Catalunya l’avortament està cobert pel sistema públic de salut, per tant si tens targeta sanitària, no te cap cost econòmic per tu, independentment del mètode que segueixis (farmacològic o instrumental).
En cas de no tenir targeta sanitària pots consultar aquesta web per saber com accedir a l’avortament públic sense cost econòmic.
Si optes per fer-ho per la via privada pots accedir directament a una de les clíniques acreditades. El preu oscil·la entre els 350€ i més de 2.000€ segons les setmanes de gestació i la tècnica.
Als ASSIR, que son els centres especialitzats en salut sexual i reproductiva, pots anar-hi directament sense passar pel teu CAP. Si ets menor de 30 anys, pots venir al CJAS. En els dos serveis rebràs tota la informació i assessorament que necessitis sobre la Interrupció Voluntària de l'embaràs (IVE).
Aspectes emocionals diversos
La decisió de fer o no un avortament és teva. La teva parella pot acompanyar-te i donar-te suport si així ho desitja, però no pot decidir per tu, és el teu cos i la teva decisió.
Si necessites parlar o estàs sentint pressió i/o coerció per part de la parella, pots posar-te en contacte amb nosaltres.
D’acord amb la Llei de protecció de dades i l’actual i la llei de Salut sexual i Reproductiva i Interrupció Voluntària de l’embaràs; tots els serveis han de preservar la teva confidencialitat i intimitat.
Un embaràs imprevist genera un impacte emocional i implica prendre una decisió important per la dona. Si tens clara la decisió i un bon acompanyament per part del teu entorn i/o dels professionals sanitaris, i fas l’avortament en condicions segures; no tens perquè tenir cap conseqüència emocional negativa després de la Interrupció voluntària de l'embaràs (IVE). De totes maneres, la vivència de cada dona és única i personal. Si creus que necessites recolzament emocional en aquest procés pots demanar visita amb la psicòloga del CJAS (si tens menys de 30 anys) o de l’ASSIR.
Davant un embaràs imprevist és normal que apareguin dubtes i angoixes i implica haver de prendre una decisió important. Si necessites un espai per parlar i rebre assessorament que t’ajudi a decidir què vols fer, pot demanar visita urgent amb la psicòloga del CJAS (si tens menys de 30 anys) o de l’ASSIR.
Sobre els mètodes d'avortament
Si es fa amb l’assessorament d’un/a professional de salut sí. Si durant l’avortament tens dubtes o problemes (sagnat excessiu per exemple) pots trucar al teu centre de salut o al 061.
Doncs dependrà del mètode que triis (farmacològic o instrumental) i també del teu llindar de tolerància a dolor.
L’avortament quirúrgic o instrumental és, en general més ràpid i menys dolorós, que el farmacològic.
No es pot comprar a farmàcies. Si has fet una prova d’embaràs positiva i vols fer una avortament farmacològic, només pots aconseguir el tractament a l’ASSIR o en clíniques acreditades per la interrupció voluntària de l’embaràs.
Hi ha diverses tècniques i depenent de les setmanes podràs fer-ho mitjançant una tècnica o altra: farmacològic o quirúrgic/instrumental. En cas d’estar de més de 14 setmanes l'avortament és quirúrgic o instrumental (i amb ajuda de fàrmacs), que poden variar segons les setmanes d’embaràs. Tots ells són mètodes molt segurs.
Per qualsevol dubte i/o informació pots consultar la pàgina de mètodes d'avortament o bé posar-te en contacte amb nosaltres.
Només ho podràs fer en les primeres 9 setmanes d’embaràs i sempre i quan no hi hagi cap contraindicació mèdica. A partir de llavors només es pot fer l’avortament per la via instrumental o quirúrgica.
No hi ha mètodes millors o pitjors, fer servir una tècnica o altra dependrà de les setmanes d’embaràs, de la teva història mèdica i del mètode que tu prefereixis.S i estàs de menys de 9 setmanes, pots escollir entre el mètode farmacològic o instrumental, si no hi ha cap contraindicació. A partir de les 9 setmanes ha de ser amb mètode instrumental. Les dues són tècniques segures, portades a terme per professionals especialitzats i a la xarxa pública de salut.
Després de l'avortament
Si l’avortament s’ha dut a terme seguint el circuit habitual i legal, és a dir acompanyada per professionals de centres de salut públics o acreditats, llavors el procediment tindrà totes les garanties sanitàries i no hauries de tenir problemes de cara a la teva fertilitat futura.
No hi ha evidències que avortar més d’una vegada pugui tenir cap risc ni complicacions per la teva salut més enllà de les que van haver en un primer avortament.
Entre 30 i 50 dies.
Es recomana que hagin passat un mínim de 15 dies des de l'avortament per tenir relacions sexuals amb penetració vaginal, per evitar el risc d’infeccions. Recorda que després de l’avortament tornes a ser fèrtil i és important fer servir un mètode anticonceptiu segur per prevenir el risc d’embaràs.
La majoria de dones, al dia següent de l’avortament, s’incorporen a la vida normal i per tant, a la feina i/o estudis al dia següent sense problemes. SI en el teu cas fos diferent, a l’ASSIR o a la clínica et donaran tota la informació que necessitis.
L’avortament és gratuït i públic. T’expliquem com accedir-hi perquè no tingui cap cost.
Durant les primeres 9 setmanes de gestació, hi ha dues tècniques per interrompre l’embaràs.
El procediment és el mateix, canvia però que necessites una autorització.