Un any després de la reforma de la Llei de l'Avortament, que exigia un registre d'objectors de consciència a cada CA, Catalunya ha creat el seu. Aquesta mesura pretén augmentar la garantia d'execució d'aquest dret, fomentant una major equitat territorial i donant preferència a la seva realització a través dels serveis de sanitat públics.
El registre, depenent de la Conselleria de Salut, té com a objectiu principal recollir les xifres d’objectors per a poder gestionar, amb major qualitat assistencial, el dret a l'avortament a tot el territori.
D’altra banda, aquest registre és confidencial, no inclou el motiu pel qual se sol·licita l'objecció, i pot ser modificat o revocat per la persona que s'adhereix a aquest en qualsevol moment. Tan sols podran consultar aquest tràmit, i veure el seu estat, els responsables de les direccions o gerències dels centres sanitaris autoritzats per a la realització de les interrupcions, i així poder garantir que la pràctica de l’avortament es pugui dur a terme sense incidents.
Una altra de les novetats és que permet fer una objecció parcial segons les diferents situacions. És a dir, que una professional pot decidir objectar en determinades situacions (p. ex més de 22 setmanes d’embaràs) però no en d’altres.
La creació d'aquest registre suposa un pas endavant per a identificar i corregir una de les barreres principals en l'accés a l'avortament al territori català. Tot i això, pot no ser suficient. Queda pendent analitzar si aquesta mesura continua suposant una dificultat en l'accés a l'avortament de qualitat i en equitat de condicions a les diferents àrees.