El passat 25 de maig es va presentar el llibre "El aborto en España. Guía jurídica práctica de la interrupción voluntaria del embarazo”, escrit per José Antonio Bosch jurista especialitzat en la normativa sobre l'avortament provocat i assessor jurídic d'ACAI.
En la presentació del llibre ACAI ha assegurat que la reforma de la llei de l'avortament no garantirà que aquest servei es presti integrat a la salut pública per falta de formació entre els seus professionals, perquè encara hi ha molts objectes de consciència i perquè la seva implementació choca amb les competències autonòmiques.
Bosch creu que la nova norma "no canvia res” en allò referent a limitar la derivació d'aquest servei a les clíniques privades.
Un dels punts principals de la reforma, aprovada el febrer passat, és implementar la interrupció de l'embaràs a la sanitat pública per combatre dades com les del 2021, quan, segons les últimes xifres oficials del Ministeri de Sanitat, només el 15,67 % dels avortaments van tenir lloc en un centre públic. Per ACAI canviar aquesta dinàmica és molt complicat per la manca de formació dels professionals i perquè no es pot obligar les comunitats a executar aquesta prestació d'una manera determinada.
La portaveu d'Igualtat del PSOE al Congrés dels Diputats, Laura Berja, ponent a l'acte, ha secundat aquesta visió en reconèixer que "la pública avui no compta amb els recursos necessaris", encara que el desig del Govern sí que seria que la prestació de l'avortament es pogués oferir a les dones sempre al Sistema Nacional de Salut. També per a la catedràtica de Dret Penal de la Universitat de Màlaga Patricia Laurenzo amb la nova regulació "no es garantirà que totes les dones avortin en hospitals públics".
Els tres ponents han coincidit que un altre dels problemes de la pública a l'hora de garantir l'avortament a les seves instal·lacions a totes les dones és el nombre de metges objectors de consciència.
L'autor ha alertat que "s'està imposant un criteri en diferents administracions sanitàries que no veu en la prestació de l'avortament només el cost", cosa que està provocant que a la pública s'estengui la interrupció de l'embaràs pel mètode farmacològic " perquè és més barat”.
Això, ha afegit, posa en perill la llibertat de les dones per triar el mètode emprat per a la interrupció, un dels pilars fonamentals de la reforma, segons ha destacat Berja.
Font: EFE