Idiomes

Traduccions de Google Translate

La informació i l'acompanyament emocional en relació amb l'avortament, assignatures pendents

L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius acompanya cada any de manera individual al voltant de 1.100 dones i persones amb capacitat de gestar en relació amb l’avortament. La seva pàgina web vullavortar.org és consultada per 15.000 persones a l’any.

Malgrat que Catalunya disposa d’una àmplia xarxa d’accés a l’avortament i el marc legal que el regula és prou ampli, encara s’observen moltes barreres estructurals per garantir plenament aquest dret a tota la ciutadania. L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius demana a les administracions que donin resposta a qüestions claus no resoltes com l’accés fàcil a la informació i també a un acompanyament respectuós amb l’atenció emocional quan faci falta.

Des de L’Associació s’han engegat diverses iniciatives per cobrir aquest buit amb una resposta molt significativa que posa en evidència la necessitat d’informació i acompanyament emocional per part de la ciutadania. Segons Sílvia Aldavert, directora de L’Associació “És clar que aquests no són temes resolts, portem massa anys d’estigma i silenci públic en relació amb l’avortament, com accedir-hi, quin acompanyament es fa…  i les xifres dels nostres serveis així ho demostren. Quan ho fas fàcil, entenedor i des de l’acompanyament, la gent hi respon”.

Un estigma que envolta una pràctica assistencial que afecta una de cada tres dones

L’estigma és molt present en tot allò que envolta l’avortament malgrat que aquest sigui un fet molt freqüent a la vida de les persones. A Catalunya, es fan 20.000 interrupcions voluntàries d’embaràs a l’any i una de cada tres dones avortarà al llarg de la seva vida fèrtil. “Aquest estigma assenyala a les dones que ho fan perquè en fons, socialment, estan desobeint un dels mandats de gènere principals que ens imposen, la maternitat”, afirma Raquel Gómez, psicòloga de L’Associació i supervisora de l’àrea d’atenció emocional del projecte.  

L’evidència mostra que una informació clara que faciliti la presa de decisió de les persones i que afavoreixi parlar de l’avortament en un entorn de seguretat contribueix a millorar la seva vivència i el seu estat emocional de manera notable.

Per donar resposta a aquesta necessitat ciutadana i en absència de serveis, des de L’Associació es van activar un seguit de projectes entre els quals destaquen l’atenció que es fa des del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats, els acompanyaments a les clíniques per noies que van soles, l’atenció per WhatsApp, l’atenció a dones que volen avortar més enllà de la setmana 22 de gestió, La Línia de l’avortament o la pàgina web Vull Avortar.  En total, l’acompanyament individualment tant a títol informatiu com emocional 1.100 dones i persones amb capacitat per gestar a l’any i la web rep 15.000 visites a l’any.  Vullavortar.org és un espai d'acompanyament obert fa dos anys en què es resolen absolutament tots els dubtes que es puguin presentar abans i després d'un avortament i s'expliquen amb tot detall els passos a seguir per accedir a una interrupció voluntària de l'embaràs gratuïta i segura a Catalunya.

La línia de l’avortament un servei pioner a Catalunya i a l’Estat espanyol, ja en marxa

En els tres mesos de funcionament de La Línia de l’Avortament, aquest telèfon atès per voluntàries ha atès una quarantena de trucades. “I això malgrat tot just estem començant la difusió” afirma Aldavert.

La majoria de les persones que truquen demanen tant informació com un espai d’escolta i suport emocional molt sovint vinculat a l’estigma que envolta socialment l’avortament.  Frases com “no pensava que això em podria passar a mi” o “em costa molt parlar-ho en el meu entorn” es repeteixen en la majoria de trucades.

El servei ha rebut trucades de dones i persones amb capacitat per gestar de totes les edats i situacions. Amb relació a l’origen, el 50% de les consultes provenien de Catalunya i l’altra 50% d’arreu de l’Estat espanyol.

“Les dones que truquen sobretot el que necessiten és que algú les escolti sense judicis, que no les qüestionin i que se sentin legitimades en decisions que han pres. Moltes vegades les voluntàries són les primeres persones fora de les professionals sanitàries amb qui la dona comparteix que ha avortat o vol avortar. I tenen moltes ganes de parlar i de compartir”

El telèfon (el 664-647-553) és una iniciativa pionera i adaptació del projecte anglès Abortiontalk i que està operatiu tres hores al dia --de les set de la tarda a les deu de la nit--, tres dies de la setmana (dilluns, dimecres i divendres), i és totalment confidencial i gratuït.

Últimes notícies
La Línia de l'avortament

Si has tingut un avortament, o estàs pensant en avortar, aquesta línia és per a tu.

Centro
Casanovas

C/Calabria, 79  Barcelona
934 269 734
recepcio@clinicacasanovas.cat

Agrupació
Tutor Mèdica

C/Berguedà, 19 Barcelona
934 192 626
dpttrabajosocial@yahoo.es

Clínica
Emece

C/ Anglí, 39 bis Barcelona
932 033 038
emece@emece.es

Clínica
Dalmases

C/Dalmases, 34  Barcelona
934 170 952
clinicadalmases@gmail.com

Clinica
Ginecologica Sants

C/Roger, 23 baixos Barcelona
933 390 136
info@cgsants.es

Centro
Médico Aragón

C/Viladomat, 158  Barcelona
934 529 930
citas@centromedicoaragon.com

Instituto
Ginetec

C/Espronceda, 346, baixos Barcelona
933 493 838
institutoginetecbarcelona @gmail.com

Clínica Gine-Gir Centro
Médico Aragón

C/Impressors Oliva, 1  Girona
972 413 260
citas@centromedicoaragon.com

Centre
Mèdic Adàlia

Carrer de la Creu, 8 Girona
972 411 641
adaliacentremedic@hotmail.es

Centre
Mèdic Eira

C/Frederic Mompou, 5  Tarragona
977 241 621 i/o 657801003
info@centromedicoeira.es

Ves al contingut