El 15 de juny de 2023 l’OMS ha publicat el Manual de pràctica clínica per a una atenció a l’avortament de qualitat. Aquest document pretén facilitar l'aplicació pràctica de les recomanacions clíniques de la guia d'atenció a l'avortament (Organització Mundial de la Salut [OMS] 2022).
El 2014 l’OMS va llançar un manual clínic titulat "Manual de pràctica clínica per a un avortament segur" el 2014, on s'incloïa tota la informació dels serveis d'avortament per garantir la seguretat de dones i nenes. Ara s’ha renovat aquest informe en què inclou millores per garantir una informació completa i precisa sobre els passos a seguir.
"Els treballadors i treballadores de la salut tenen un paper fonamental a exercir en la prestació de serveis d'avortament de qualitat que respectin les decisions de les dones i les nenes i satisfacin les seves necessitats", ha comentat la directora de Salut i Investigació Sexual i Reproductiva de la OMS i cap del Programa Especial de les Nacions Unides per a la Reproducció Humana, la doctora Pascale Allotey.
Aquesta guia té com a objectiu "ajudar a les professionals de la salut a brindar serveis segurs, oportuns i efectius per a l'avortament, alhora que tracten les dones i les nenes amb dignitat i respecten els seus drets". Els serveis clínics relacionats amb l'avortament no només inclouen el procediment en si, sinó també la provisió d'informació i assessorament, maneig del dolor i atenció posterior a l'avortament, inclosa l'anticoncepció.
L'autocura és una opció per fer l'avortament amb medicaments, que l'OMS recomana com un mètode segur i eficaç per interrompre un embaràs. Els medicaments utilitzats, mifepristona i misoprostol, estan inclosos en la Llista de Medicaments Essencials de l'OMS. Amb el suport adequat, les dones poden autogestionar algunes o totes les etapes d'un avortament amb medicaments, per exemple, en la comoditat de casa.
"Quan una dona opta per l'autogestió de l'avortament, els treballadors de la salut han de poder brindar-li informació i consells apropiats i precisos perquè sàpiga què fer, quan fer-ho i, si cal, com accedir al seguiment", ha destacat la cap de la Unitat d'Atenció Integral de l'Avortament de l’OMS, la doctora Bela Ganatra.
"L'avortament amb medicaments ha tingut un paper fonamental en l'expansió de l'accés a l'avortament segur a tot el món, especialment per a les dones i les nenes en les situacions més vulnerables".
En aquest sentit, l'experta assegura que "l'avortament amb medicaments ha tingut un paper fonamental en l'expansió de l'accés a l'avortament segur a tot el món, especialment per a les dones i les nenes en les situacions més vulnerables que no tenen accés als centres de salut o necessiten mantenir el seu avortament en privat evitant hospitalitzacions, per això és important que l'atenció mèdica els professionals el puguin facilitar com una opció per a l'atenció de l'avortament”.
Dins de la pràctica clínica, el manual detalla com els treballadors de la salut poden aplicar els principis de drets humans a la feina per brindar serveis d'avortament: per exemple, garantir que totes les dones i nenes tinguin informació completa i precisa per donar suport a eleccions informades , respectant el consentiment i la seva confidencialitat , alhora que permet la presa de decisions autònoma sobre tots els aspectes de la salut reproductiva.
Font: WHO i https://www.consalud.es/pacientes/oms-lanza-nuevo-manual-clinico-garantizar-servicios-aborto-calidad_131016_102.html // https://ipasmexico.org/2023/06/15/la-oms-publica-nuevo-manual-clinico-para-apoyar-la-atencion-del-aborto-de-calidad/